Detta gäller för mustning 2023

Inlämning för mustning   Stängt för säsongen 

Säsong

Vi tar emot frukten du har i din trädgård eller odling, från september fram till början av november. Ta gärna frukten någon vecka innan den är mogen, det blir bättre must då.

Utseende

  • Äpplen kan ha skönhetsfläckar eller märken från rönnbärsmal, det har ingen betydelse. Rutten frukt ger bismak och sådant vill vi inte ha.
  • Undvik fallfruktsskador genom att plocka ner dem i kassar och låta dem mogna ytterligare några veckor innan du lämna in dom.
  • Vi tar inte emot sommarfrukt eller övermogna äpplen då dessa är mjöliga och sätter igen pressen. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.
  • Vi tar heller inte emot fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar eftersom det kan följa med bakterier.
  • Äpplena får heller inte vara jordiga eller med ha gräsrester på sig.

Hur förvarar jag nedplockade äpplen?

För att slippa mögelsvamp är det bästa att plocka frukten på eftermiddagen då det är som torrast i luften. Sortera bort skadad frukt och gör äpplemos av dessa. Nedplockade äpplen kan eftermogna och förvaras i lådor med hål som tillåter luftcirkulation. Undvik plastpåsar/plastlådor då frukten ruttnar fortare i dessa. Gallra regelbundet bort ruttnande frukt då det annars sprider sig.

Så här fungerar det

För att garantera att du får must av dina egna äpplen skall du lämna in minst 50 kg. Detta motsvarar ca. 4-5 fyllda papperkassar från mataffären. Har du päron kan man blanda dessa med äpplen men vi rekommenderar inte mer än 10-15% päron.
För att få 1 liter must går det åt ca. 1,4 kg äpplen.
Vi grovskjöljer äpplena, krossar dom i en kvarn och pressar. Ur pressen kommer en väldoftande råsaft.
Råsaften tappas över till pastöriseringsmaskinen där den hettas upp till 82 grader för att ta död på bakterier och mikroorganismer.
Direkt från pastöriseringen tappar vi sedan musten på 3 liters bag-in-box påsar.
Musten har då en hållbarhet på minst 1 år i oöppnad förpackning.

Bag-in-box påsen säljs med eller utan kartong. Många kunder har kartonger sedan tidigare och återanvänder dessa. Vi förser varje kartong med innehållsdeklaration, tappningsdatum, bäst-föredatum och batchnummer så vi kan spåra våran vara. 
Spårbarheten för påsar (där det inte följer med en etikett) löser vi genom en liggare där varje kund får ett eget batchnummer.

Inlämning och hämtning

  • Du kontaktar oss genom att boka direkt via vårt bokningssystem eller kontakta oss via kontaktformuläret.
  • Förbered leverans genom att sortera bort rutten frukt och märk alla emballage/påsar/lådor med ditt namn och telefonnummer. Om vi tvingas sortera bort dålig frukt tar vi ut en avgift, se prislista.
  • Anpassa emballagen så att alla kan hantera dom utan att skada ryggen. MAX vikt / emballage är 15 kg! Alltså inga flyttkartonger, tunga trälådor eller liknande. Helst papperskassar.
  • När du kommer för att lämna äpplena kan du sitta kvar i bilen om du vill, vi tar hand om urlastningen och gör en uppskattning av hur mycket must du får.
  • När du lämnar frukten talar vi om vilken dag du kan hämta den. Pga pastöriseringen bör musten ligga och svalna minst 6 tim innan vi lämnar ut den.
  • När du kommer för att hämta, skall du ha med dig något att lägga påsarna/kartongerna i. Lämpligt är flyttlådor i papp, stora plastlådor eller andra stabila emballage. Du kan sitta kvar i bilen om du vill, vi lastar in musten åt dig.
  • Vi kan även tillverka råmust åt dig. Då skall du ta med egna kärl som vi tappar musten i, minst 5 liters-dunkar, gärna större.
    Vi tappar inte råmust på flaskor.
  • Du betalar vid hämtningen och vi tar emot betalning via Swish eller kontant.