Detta gäller för mustning

Inlämning för mustning

Sässong

Vi tar emot frukten du har i din trädgård eller odling, från slutet av augusti fram månadskiftet november/december.

Utseende

Äpplen kan ha skönhetsfläckar eller märken från rönnbärsmal, det har ingen betydelse. Rutten frukt ger bismak och sådant vill vi inte ha.

Undvik fallfruktsskador genom att plocka ner dem i kassar och låta dem mogna ytterligare några veckor innan du lämna in dom.

 Vi tar inte emot övermogna äpplen då dessa är mjöliga sätter igen pressen. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Vi tar heller inte emot fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.

Hur förvarar jag nedplockade äpplen?

För att slippa mögelsvamp är det bästa att plocka frukten på eftermiddagen då det är som torrast i luften. Sortera bort skadad frukt och gör äpplemos av dessa. Nedplockade äpplen kan eftermogna och förvaras i lådor med hål som tillåter luftcirkulation. Håll isär frukten med papper och förvara i ett svalt, mörkt och fuktigt utrymme. Undvik plastpåsar/plastlådor då frukten ruttnar fortare i dessa. Gallra regelbundet bort ruttnande frukt då det annars sprider sig.

Så här fungerar det

För att garantera att du får must av dina egna äpplen skall du lämna in minst 50 kg. Detta motsvarar ca. 4-5 fyllda papperkassar från mataffären.
Du kommer med din egen äppelskörd i hinkar, säckar eller lådor, till oss. Har du päron kan man blanda dessa med äpplen men vi rekommenderar inte mer än 10-15% päron.
För att få 1 liter must går det åt ca. 2 kg äpplen.
Vi tvättar äpplena, maler dom i en kvarn och pressar. Ur pressen kommer en väldoftande råsaft.
Råsaften flyttar vi över till pastöriseringsmaskinen där musten hettas upp till 85 grader för att ta död på bakterier och mikroorganismer samt för att musten ska hålla sig längre.
Direkt från pastöriseringen tappar vi musten på 3 liters bag-in-box påsar.
Musten har då en hållbarhet på minst 1 år i oöppnad förpackning.

Bag-in-box påsen säljs med eller utan kartong. Många kunder har kartonger sedan tidigare och återanvänder dessa. Vill man ge bort en bib så väljer man kartoner till dessa. Kartongen finns i brun färg utan tryck eller med grönt tryck och äpplemotiv. Vi förser varje kartong med innehållsdeklaration, tappningsdatum, bäst-föredatum och batchnummer så vi kan spåra våran vara.

Inlämning och hämtning

  • Du ringer oss och bokar en tid för inlämning, se kontaktsidan.
  • När du kommer och skall lämna äpplena skall alla emballage/påsar/lådor vara märkta med ditt namn och telefonnummer. Vi gör en uppskattning av hur mycket must du får.
  • När du lämnar frukten talar vi om vilken dag du kan hämta den. Pga pastöriseringen måste musten ligga och svalna ett dygn innan vi lämnar ut den.
  • När du kommer för att hämta, skall du ha med dig något att lägga påsarna i då vi inte monterar påsarna i kartongerna. Lämpligt är flyttlådor i papp, stora plastlådor eller andra stabila emballage.
  • Vi kan även tillverka råmust till dig. Då skall du ta med egna kärl som vi tappar musten i, minst 5 liters-dunkar , gärna större.
    Vi tappar inte råmust på flaskor.
  • Du betalar vid hämtningen och vi tar emot betalning via Swish, kreditkort eller kontant.

Välkommen att boka!